Що таке піца? види піци

Піца – це всесвітньо знамените національне італійське блюдо, яке представляє собою запечену в печі коржик, виготовлену з прісного тіста з начинкою. В даний час про існування такої страви як піца знають практично всі жителі планети Земля.


Піца заслужила величезну славу і популярність тільки завдяки своїм винятковим смаковим і поживним характеристикам. Варто відзначити, що по всьому світу існує нескінченна безліч спеціалізованих піцерій, а також ресторанів і кафе, які пропонують своїм відвідувачам різноманітні види піци. Примітно те, що в даний час існує більше тисячі рецептів приготування піци.

Дослідники вважають, що вперше таке блюдо як піца з’явилося ще в Стародавньому Римі. Справа в тому, що в Античності деякі страви подавали до столу на скибах хліба. Перша піца сучасного виду з’явилася в Неаполі в середині XVI століття, коли в Європу з Америки завезли помідори. Піца досить швидко припала до смаку середньовічним гурманам, а так само простолюду, тому вже до XVII сторіччя блюдо виготовляли по всій території Італії.

Приблизно в той же час з’явилися перші піцайло, тобто люди, які спеціалізувалися виключно на приготуванні піци. В історії збереглися дані про те, що піцу вважала своїм улюбленим блюдом королева Марія-Кароліна Габсбург-Лотарингська. Примітно те, що одна з найзнаменитіших видів піци «Маргарита» отримала свою назву завдяки тому, що королева Маргарита Савойська дуже любила поласувати стравою.

У XIX столітті таке італійська страва як піца отримала широке поширення по всьому світу, а в 50-х роках минулого століття виробники продуктів харчування стали випускати заморожені піци-напівфабрикати. Професійні кулінари знають, що важливим елементом будь-якої піци є основа. Яку виготовляють з тіста. У рецептуру класичного тесту для піци входить спеціальна борошняна суміш, а також оливкова олія, вода, сіль і дріжджі.

Тісто для піци замішують вручну, а потім розгортають і надають йому круглу форму. Допустима товщина основи для піци складає всього пів сантиметра. Потім на основу для піци з тіста викладають томатний соус, який готують зі свіжих помідорів. Італійці ніколи не будуть використовувати в якості томатного соусу готовий кетчуп.

Вони вважають, що кетчуп здатний тільки зіпсувати смак готового блюда. Навпаки в американських видах піци кетчуп часто грає роль головного соусу для страви. На поверхню піци слідом за томатним соусом викладають начинку, а потім запікають у дров’яної помпейському печі. Завдяки оригінальній конструкції печі піца в ній готується всього за 90 секунд.

У домашніх умовах піцу варто ставити запікати в попередньо прогріту до температури и 250-275С духовку. Готову піци розрізають на 4, 6 або ж 8 частин і подають до столу. Як правило, піцу їдять руками і використовують при цьому різні соуси. Як говорилося раніше в наш час піцу можна спробувати практично у всіх куточках світу. Однак, варто зазначити, що крім класичних видів піци існує безліч і регіональних варіантів приготування страви.

Наприклад в Японії популярна піца з начинкою з морепродуктів, а також овочів, яка за своїм зовнішнім виглядом скоріше схожа на обсмажену коржик, яка змазана спеціальним соусом і зверху присипана стружкою тунця. Серед найбільш популярних класичних видів італійської піци слід виділити наступні:

  • пица Pizza aglio e olio з оливковою олією, смаженим часник, а також орегано;
  • піца Маринара з морепродуктами, томатами, часником, а також каперсами і маслинами;
  • сицилійська піца з анчоусами відрізняється не круглої, а квадратною формою;
  • піца Маргарита з сиром моцарелла і томатамі- піца по-неаполітанські з сиром пармезан, моцарела, а також томатами, анчоусами, базиліком і оливковою олією;
  • піца Капріччоза з томатами, артишоками, сиром моцарелла, а також грибами та оливками;
  • піца Чотири сиру відрізняється наявністю у складі чотирьох різних видів сиру;
  • піца Чотири сезони відрізняється тим, що розділена на 4 рівні частини з різними начинками;
  • піца Фунги з сиром моцарелла, тмоатамі, сосисками, а також грибами;
  • піца Дьябола з салямі, а також гострим перцем;
  • піца Гавайська з ананасом і шинкою.

Крім вище перерахованих видів піци окремо виділяють такий підвид страви як Кальцоне. Ця піца являє собою закритий варіант страви. Основу для піци складають навпіл, поміщають всередину начинку, а потім запечатують краю. У підсумку виходить чебурек або конверт з начинкою. В якості начинки для піци Кальцоне використовують сир Рікотта, пармезан, моцарела, шинку, гриби, а також орегано.

Спочатку такий вид піци як Кальцоне готували прямо на плиті, прожарюючи страви на жиру за допомогою сковороди. У сучасній кулінарної традиції піцу Кальцоне, втім як і інші види страви запікають у печі. Особливого поширення піца отримала в США, де завдяки італійській діаспорі блюдо стало культовим.

Американські піцайло внесли деякі корективи в класичний рецепт приготування піци. Для приготування американської піци частіше використовують такі види сиру як проволоне, чеддер, а також фета і традиційний також для італійської кулінарної школи пармезан. Крім того, в США в якості анчінкі для піци часто використовують м’ясо (яловичина, курятина), ковбасні вироби (пепероні, салямі), а також морепродукти (восьминоги, креветки, кальмари) і рибу (тунець, анчоуси).

Серед найбільш популярних видів американської піци можна виділити наступні:

  • піца Нью-Йорк (New York-style pizza) – це перероблена версія піци по-неаполітанські, яку стали виготовляти в Нью-Йорку іммігрант з Неаполя;
  • «Бабусина» піца (Grandma pizza) відрізняється своєю прямокутною формою;
  • піца Нью-Хевен (New Heaven-style pizza) являє собою сильно прожарений і навіть гіркий корж, смак якого компенсується солодкістю начинки;
  • піца по-реческом (Greece-style pizza) широко поширений вид страви в Новій Англії;
  • Чиказька піца (Chicago-style thin-crust pizza) являє собою блюдо, для приготування якого використовують томатний соус, приготований зі свіжих помідорів з додаванням трав, а також вина;
  • піца Тако (Taco pizza) являє собою блюдо в якості начинки для якого використовують традиційні для тако інгредієнти;
  • піца Сант-Луїзіана (St. Louis-style pizza) схожа за рецептом і способом приготування Чиказької піци;
  • Каліфорнійська піца (California-style pizza) являє собою блюдо, в процес приготування якого використовують свіжі інгредієнти, наприклад паростки квасолі;
  • Канадська піца (Canadian-style pizza) страву, приготовану з соусом марінара;
  • Гриль-піца (Grilled pizza) готується за допомогою гриля;
  • піца Нік-о-Болі (Nic-o-boli) – це американський варіант піци Кальцоне.

А також ви можете замовити смачну піцу в Ужгороді, знайти нас деже легко за такими тегами як. Міланова піца Ужгород, замовити піцу Ужгород, безкоштовна доставка піци Ужгород, Миланова пицца Ужгород, Заказать пиццу Ужгороде, бесплатная доставка пиццы Ужгород, milanova pizza uzhgorod pizza dilyvery uzhhgorod home free до дому дом